Film archief & actua

schiedam3
In deel 3, na 2 min 51 sec. bijvoorbeeld, komt JdP mij een wijntje aanbieden : ' Kris, moet je nog een wijntje hebben ?'. In plaats van te antwoorden, "ja Johny, graag" en samen met hem een babbeltje te doen... refuseer ik en film verder,... om maar te zeggen. Die dualiteit verhindert me ook om op geconcentreerde wijze te filmen ; ik ga haast instinctief te werk en ik werk met haast. Daarenboven heb ik niet altijd mijn goede bril op met als gevolg : het beeld is niet steeds scherp (waarvoor mijn excuses)!

schiedam2
We trokken er een streepje muziek onder : 'Moon In June' - SOFT MACHINE (1970). De molenaars - facebookers onder u, zagen dat reeds aankomen.
U kan met ons vaststellen dat in deel 3 op 5':59" sprake is van Leve de Molens en NIET Levende Molens ! :-)
schiedam1
Camera in aanslag ; zo 'deed' ik de uitstap naar de hoogste molens van de wereld, Schiedam. Het is een geschenk en een gesel die camera. Geschenk want het stelt me in staat nog lang na te genieten, een gesel want ter plaatse word ik gepest door de drang om te registreren, op te nemen wat ik zie - tergelijkertijd wordt ik belet om voor de volle 100% deel te nemen.
ronse
'Windcentrale voor het voortbrengen van electrische stroom' : zo noemde Alfred Ronse deze molen die hij bouwde in 1933. Zeer uitzonderlijk kregen we onder begeleiding van stadsmolenaar Benoît Delaere Ronses 'Merlaan' binnenin te zien. (Normaliter gesloten voor het publiek) Het bezoek aan de Meerlaanmolen was een onderdeel van de jaarlijkse studiedag van vzw Hertboomwindmolen. We bezochten ook de Oostmolen en de vier staakmolens op de Kruisvest te Brugge. En onder het moto 'het moeten niet altijd molens zijn' ook het chocolademuseum !
praktijkproef molenaar
9 juli 2011. Praktische proef tot het behalen van het diploma Meester-Molenaar. Met succes afgelegd door Ronald Suys op de Schelderomolen, een Stenen bergmolen te Schelderode (Merelbeke),
Oost-Vlaanderen.
kier
'Op een kier' is een organisatie van de provincie Vlaams-Brabant.
Meer info hierover op hun webstek : www.vlaamsbrabant.be/opeenkier
rs
Ronald SUYS in de laatste rechte lijn naar het afleggen van zijn praktijkproef.
veltem-beisem
'Vzw De Vrienden van de Heersemmolen' is bestuurs- en werkend lid van de Koepel Molens Vlaams-Brabant, vzw in oprichting. Meer over deze Koepelorganisatie is te vinden op http://www.molensvlaamsbrabant.be
Op een zonnige dag in mei brachten we een werkbezoek aan Alex Orbaen en zijn Heersemmolen http://www.heersemmolen.be
Als eerbetoon aan zijn nooit aflatende bezieling van dit prachtig stuk erfgoed én zijn inzet voor de vereniging, maakten we dit filmpje.
Charlie keek en zag dat het goed was.
Van harte vanwege de 'Vliegende Brabanders'
terlanen
Werkbezoek van de 'vliegende Brabanders' aan 'Molen van Terlanen' 24/04/2011
hertboom
Dit filmpje werd gemaakt als bijlage van de wenskaart die per e-mail werd verzonden aan alle werkende-, toegetreden-, ereleden evenals de ereleden ...
hertboom
Hertboommolen Zepposmolen Tragische molen
3 knts at 1000 ft , nauwelijks een zachte bries, dreef de molen aan een zeer rustig tempo voort
zwalm
De Zwalmmolen of Molen ten Berge te Munkzwalm werd al vermeld in 1040. Deze beschermde bovenslagwatermolen, aangedreven door de Zwalm en met ambachtelijke mechanische maalderij, is een schoolvoorbeeld van de nog talrijke watermolens in de Vlaamse Ardennen.
Het provinciebestuur en de Vlaamse overheid namen het initiatief tot de maalvaardige restauratie van dit beschermd monument.
Als geloof in een duurzame toekomst van dit erfgoed voegde de provincie er een installatie voor de productie van groene stroom aan toe.
zeppos
Erika Van Tielen met Bruno Rouffaer op zoek naar diens jeugdherinneringen van zijn optredens in het Zeppos feuilleton. En Jozef Van Waeyenberge licht enkele aspecten toe over de molen. Hertboom, tragische molen en hoe de impact van het zepposfeuilleton tot op vandaag de dag voelbaar is !
colours
Dries De Troeyer, Tine Vermeire, Fontaine Etienne en Willy Stas (de lennik) slaagden op schitterende wijze voor hun theoretische proef van de Molenaarscursus; 'With flying colours'
(to come through with flying colours is to successfully achieve a difficult objective)
omd aarschot
Bezoek van de 'vliegende Brabanders' aan 's Hertogenmolens, persconf OMD 2010
wachtebeke
Deelname van de 'vliegende Brabanders' aan RVB 05/05/2010 Molenforum Vlaanderen vzw
karel
De volledige bewijsvoering dat de richtbare windmolen een VLAAMSE uitvinding leest u hier : http://www.molensvlaamsbrabant.be/KarelvdB_001.html
alain
Alain 'Goldflour' Goublomme wordt 50 aan de Tissenhovemolen te Mater. Op 23 augustus komt daar ' Zomertoeren 2009' langs. Er waren meer dan 5.000 fietsers op pad.